Powered By Blogger

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΛΑΔΩΝΑΣ ΠΟΤΑΜΟΣ


Ο ΛΑΔΩΝΑΣ ΠΟΤΑΜΟΣ



Ο Αρκαδικός Λάδωνας είναι ο κυριότερος παραπόταμος του Αλφειού και πηγάζει από τη βορειοδυτική Αρκαδία, νοτιοδυτικά των Αροάνιων Ορέων (Χελμού). Πήρε το όνομά του από τον Βοιωτικό Λάδωνα, μετά το 1307 π.Χ., όταν στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Βοιωτοί.

Η βασική του πηγή βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού Λυκούρια και βγαίνοντας το νερό από ένα μόνο κεφαλάρι, σχηματίζει πάνω από την πηγή μια μικρή και βαθιά λίμνη. Κατά την είσοδο του Λάδωνα στην Αρκαδία σχηματίζεται με φράγμα η ομώνυμη τεχνητή λίμνη, όπου λειτουργεί ο πρώτος υδροηλεκτρικός σταθμός στην Ελλάδα. Στην συνέχεια, το νερό διοχετεύεται και πάλι στην κοίτη του ποταμού, ο οποίος συνεχίζει τον ρου του ως την Τριποταμιά, στα όρια του νομού Αρκαδίας με τον νομό Ηλείας, όπου εκβάλλει στον Αλφειό.


Ο Παυσανίας κατά την περιήγησή του στην Αρκαδία ακολούθησε όλον τον ρου του ποταμού και συγκέντρωσε σημαντικές πληροφορίες για τις παραλαδώνιες θέσεις και λατρείες. Οι πλέον σημαντικές θέσεις είναι η Θέλπουσα και οι Θαλιάδες, που ταυτίζονται με το Παλιόκαστρο της Βάχλιας και διέθεταν ιερό των Ελευσινίων θεών και του Διονύσου με επιβλητικά αγάλματα.

Το σημείο εκβολής του Λάδωνα στον Αλφειό ονομαζόταν «κοράκων νάσος» και από τον Όμηρο αναφέρονται ως νησιά του Λάδωνα η Ενίσπη, η Στρατίη και Ρίπη, κάτι όμως που αποκλείεται λόγω του μεγέθους του ποταμού.

Από την πλούσια μυθολογική παράδοση του ποταμού είναι ευρέως γνωστός ο μύθος του Απόλλωνα και της Δάφνης. Ο Λάδωνας ποταμός, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, συνευρέθη με τη Γαία και γέννησε τη Μετώπη και τη Δάφνη. Την τελευταία αγάπησε - μάταια - ο θεός Απόλλωνας. Όταν κατάφερε να την κρατήσει στην αγκαλιά του, εκείνη αρνήθηκε τον έρωτά του και, επικαλούμενη τη βοήθεια της μητέρας της, εξαφανίστηκε αφήνοντας στη θέση της έναν χλοερό θάμνο. Από αυτόν τον θάμνο ο απαρηγόρητος θεός έκοψε ένα κλαδί και διακόσμησε το κεφάλι του, ανάγοντάς το σε ιερό φυτό. Έκτοτε, η δάφνη έχει γίνει σύμβολο νίκης και επιδοκιμασίας.

Γενικά, ο ποταμός Λάδωνας αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ποταμούς της Πελοποννήσου, που ξεχωρίζει για την αισθητική του φυσικού του περιβάλλοντος, την καταλυτική συμβολή του στην γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη της περιοχής, την πλούσια μυθολογική του παράδοση και την τουριστική του αξία.

Αυτή η τουριστική αξία και η δυνατότητα του Λάδωνα να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην τοπική οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη έγκειται στην προαναφερθείσα αισθητική του οικοσυστήματός του, στο πλήθος των αναξιοποίητων αρχαιολογικών χώρων που τον περιστοιχίζουν, σε συνδυασμό με το συνδεόμενο με αυτόν μυθολογικό υλικό, στην καταλληλότητά του για την προώθηση των ποτάμιων αθλημάτων (canoe - kayak, rafting) και συνακόλουθα για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου