Ο ΝΕΣΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
Οι κλιματικές συνθήκες, το ανάγλυφο της περιοχής καθώς και η παρουσία του νερού δημιούργησαν κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν διαφορετικά είδη βιοτόπων όπου φιλοξενούν πάνω από 150 είδη ζώων. Οι διαφορετικοί βιότοποι φιλοξενούν πληθώρα ειδών χλωρίδας και πανίδας όπου όμοιές τους δεν συναντά κανείς πουθενά στην Ευρώπη ούτε σε ποσότητα αλλά ούτε και σε έκταση. Ονομαστοί κάτοικοι της περιοχής είναι η αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο το ελάφι, χαμηλότερα το τσακ άλι, το αγριογούρουνο, η αλεπού, η αγριόγατα, το ζαρκάδι, η αγριόκοτα, ο γυπαετός, η πέστροφα κλπ. Στην περιοχή αυτή απαντώνται διάφορα είδη χλωρίδας όπως η ερυθρελάτη, η σημύδα, το δασόπευκο, ο αμμοπετρόκλης, το μακεδονικό πεύκο, οι θάμνοι βάκκινος, βατουμουριά, σμεουριές, φυτά όπως το ζέον , ορχιδέες και ο φημισμένος κρίνος της Ροδόπης .
Διαιρώντας τους ορεινούς όγκους του νοτίου τμήματος της Ροδόπης, ο Νέστος σχηματίζει τα γνωστά "Στενά". Η περιοχή αυτή λόγω της ποικιλομορφίας της (απότομες πλαγιές με μεγάλη υψομετρική διαφορά, σπηλιές, γεωλογικό υπόβαθρο) φιλοξενεί πληθώρα ειδών χλωρίδας και πανίδας. Στην περιοχή αυτή φύονται επίσης το σκλήθρο, το πλατάνι, οι λεύκες, η αγρικουμαριά, η κοκορεβυθιά, φυτά όπως η χαμπερλέα, η ανεμώνη, το άγριο γαρύφαλλο κλπ. Οι σπηλιές και τα βαθουλώματα στους βράχους προσφέρουν δυνατότητες για φώλιασμα, όχι μόνο στις νυχτερίδες αλλά και σε διάφορα πτηνά όπως ο χρυσαετός, το πετροχελίδονο, το αγριοπερ ίστερο κλπ.
Το Δέλτα του Νέστου βρίσκεται στα νότια σύνορα των Νομών Καβάλας και Ξάνθης. Η αρχή του τοποθετείται στην έξοδο του ποταμού από τον ορεινό όγκο, στους Τοξότες και απλώνεται προς τα νότια, καταλαμβάνοντας μία αρκετά μεγάλη έκταση από την Νέα Καρβάλη μέχρι τα Άβδηρα με μήκος ακτογραμμής περίπου 50 χιλιομέτρων. Έχει συνολική έκταση περίπου 500,000 στρ..Θεωρείται από τους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας αλλά και της Ευρώπης, λόγω έκτασης και ποικιλίας των βιοτόπων του όπως οι λιμνοθάλασσες, οι καλαμώνες, οι αμμοθίνες, οι εκτάσεις με αλοφυτικές φυτοκοινωνίες, το παραποτάμιο δάσος (Κοτζά-Ορμάν), οι μικρές λίμνες με γλυκό νερό, οι θαμνώνες με αρμυρίκια κυρίως στις όχθες του Νέστου κοντά στις εκβολές, οι καλλιέργειες λεύκας κ.α. Αποτελεί μωσαϊκό επιμ έρους υγροτόπων από τους οποίους οι μεγαλύτεροι και πιο διακριτοί είναι η Λιμνοθάλασσα Βάσσοβας, η Λιμνοθάλασσα Ερατεινού, η Λιμνοθάλασσα Αγιάσματος, η Λιμνοθάλασσα Κοκάλας, η Λιμνοθάλασσα Χαϊδευτού, η Λιμνοθάλασσα Κεραμωτ ής, η Λιμνοθάλασσα Μοναστηρακίου και η Λιμνοθάλασσα των Μαγγάνων.Το Δέλτα του Νέστου έχει κηρυχθεί και αυτό από το Ελληνικό κράτος Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου