Powered By Blogger

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Αξιός ποταμός

ΑΞΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Ο ΑΞΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ



Γνωρίζουμε από τον Όμηρο ότι ο Αξιός ήταν πλατύς, ότι είχε «ωραιότατο νερό» (Β 848-850) και ότι έκανε «βαθιά στροβιλίσματα» (Φ 143), ότι από «τη μακρινή Αμυδώνα, από τα μέρη του Αξιού» προέρχονταν οι Παίονες «με τα αγκυλωτά τόξα» (Β 848-850) «που φορούσαν περικεφαλαίες με αλογοουρά» (Π 287-288) και ότι τους συνόδευε ο Πυραίχμης, τον οποίο χτύπησε με δόρυ ο Πάτροκλος. Εκτός από τον Πυραίχμη αναφέρεται και ο Αστεροπαίος, γιος του Πηλεγόνη που κι αυτός με τη σειρά του ήταν γιος του Αξιού . Στους μύθους δηλαδή που παραδίδει ο Όμηρος περιλαμβάνεται και ο έρωτας του ποταμού με τη μεγαλύτερη κόρη του Ακεσσαμενού, βασιλιά της γειτονικής στον Αξιό Πιερίας, την Περίβοια (Φ 143).

Ο Αξιός ή Βαρδάρης (Вардар) είναι ο μεγαλύτερος ποταμός που διασχίζει τη Μακεδονία και ο δεύτερος μεγαλύτερος των Βαλκανίων (μετά τον Έβρο), με μήκος 380 χλμ, από τα οποία μόνο τα 76 είναι σε ελληνικό έδαφος. Το πλάτος του κυμαίνεται από 50 - 600 μ. και το βάθος του φτάνει τα 4 μ. Πηγάζει από το όρος Σκάρδος (Σάρ), στα Σερβοαλβανικά σύνορα, διασχίζει την κοιλάδα των Σκοπίων, μπαίνει στο ελληνικό έδαφος, διασχίζει τη Μακεδονία και χύνεται στο Θερμαικό κόλπο.

ΝΕΣΤΟΣ, ΞΑΝΘΗ, ΤΕΜΠΗ ΝΕΣΤΟΥ, NESTOS RIVER, TEMPI OF NESTOS

LADONAS RIVER

ΒΟ'Ι'ΔΟΜΑΤΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Ο ΒΟ'Ι'ΔΟΜΑΤΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ




Ο Βοϊδομάτης (ποτάμι του Βίκου) είναι ποταμός του νομού Ιωαννίνων, παραπόταμος του Αώου. Οι κύριες πηγές του βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος. Στην διαδρομή του δέχεται και άλλα υδάτινα ρεύματα που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης ή προέρχονται από το Φαράγγι του Βίκου και τελικά συμβάλει στον Αώο κοντά στην Κόνιτσα. Ο ποταμός έχει συνολικό μήκος 15 χιλιόμετρα. Η ονομασία του Βοιδομάτη προέρχεται από το Σλάβικο Μπόντε - Ματ, που σημαίνει καλό νερό.Ο Βοϊδόμάτης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης. Διασχίζει μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973, καθώς και το φαράγγι του Βίκου που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς. Κατά μήκος του Βοιδομάτη συναντώνται ορισμένα από τα ομορφότερα μονότοξα, ηπειρώτικα γεφύρια. Το πιο διάσημο είναι το γεφύρι της Κλειδωνιάς (ή Κλειδωνιάβιστας), που βρίσκεται στην έξοδο της χαράδρας του Βίκου. Ο Βοϊδομάτης είναι κατάλληλος ποταμός για διάφορα αθλήματα ποταμού, όπως καγιάκ και ράφτινγκ.

VOIDOMATIS RIVER

ΛΑΔΩΝΑΣ ΠΟΤΑΜΟΣ


Ο ΛΑΔΩΝΑΣ ΠΟΤΑΜΟΣ



Ο Αρκαδικός Λάδωνας είναι ο κυριότερος παραπόταμος του Αλφειού και πηγάζει από τη βορειοδυτική Αρκαδία, νοτιοδυτικά των Αροάνιων Ορέων (Χελμού). Πήρε το όνομά του από τον Βοιωτικό Λάδωνα, μετά το 1307 π.Χ., όταν στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Βοιωτοί.

Η βασική του πηγή βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού Λυκούρια και βγαίνοντας το νερό από ένα μόνο κεφαλάρι, σχηματίζει πάνω από την πηγή μια μικρή και βαθιά λίμνη. Κατά την είσοδο του Λάδωνα στην Αρκαδία σχηματίζεται με φράγμα η ομώνυμη τεχνητή λίμνη, όπου λειτουργεί ο πρώτος υδροηλεκτρικός σταθμός στην Ελλάδα. Στην συνέχεια, το νερό διοχετεύεται και πάλι στην κοίτη του ποταμού, ο οποίος συνεχίζει τον ρου του ως την Τριποταμιά, στα όρια του νομού Αρκαδίας με τον νομό Ηλείας, όπου εκβάλλει στον Αλφειό.


Ο Παυσανίας κατά την περιήγησή του στην Αρκαδία ακολούθησε όλον τον ρου του ποταμού και συγκέντρωσε σημαντικές πληροφορίες για τις παραλαδώνιες θέσεις και λατρείες. Οι πλέον σημαντικές θέσεις είναι η Θέλπουσα και οι Θαλιάδες, που ταυτίζονται με το Παλιόκαστρο της Βάχλιας και διέθεταν ιερό των Ελευσινίων θεών και του Διονύσου με επιβλητικά αγάλματα.

Το σημείο εκβολής του Λάδωνα στον Αλφειό ονομαζόταν «κοράκων νάσος» και από τον Όμηρο αναφέρονται ως νησιά του Λάδωνα η Ενίσπη, η Στρατίη και Ρίπη, κάτι όμως που αποκλείεται λόγω του μεγέθους του ποταμού.

Από την πλούσια μυθολογική παράδοση του ποταμού είναι ευρέως γνωστός ο μύθος του Απόλλωνα και της Δάφνης. Ο Λάδωνας ποταμός, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, συνευρέθη με τη Γαία και γέννησε τη Μετώπη και τη Δάφνη. Την τελευταία αγάπησε - μάταια - ο θεός Απόλλωνας. Όταν κατάφερε να την κρατήσει στην αγκαλιά του, εκείνη αρνήθηκε τον έρωτά του και, επικαλούμενη τη βοήθεια της μητέρας της, εξαφανίστηκε αφήνοντας στη θέση της έναν χλοερό θάμνο. Από αυτόν τον θάμνο ο απαρηγόρητος θεός έκοψε ένα κλαδί και διακόσμησε το κεφάλι του, ανάγοντάς το σε ιερό φυτό. Έκτοτε, η δάφνη έχει γίνει σύμβολο νίκης και επιδοκιμασίας.

Γενικά, ο ποταμός Λάδωνας αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ποταμούς της Πελοποννήσου, που ξεχωρίζει για την αισθητική του φυσικού του περιβάλλοντος, την καταλυτική συμβολή του στην γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη της περιοχής, την πλούσια μυθολογική του παράδοση και την τουριστική του αξία.

Αυτή η τουριστική αξία και η δυνατότητα του Λάδωνα να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην τοπική οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη έγκειται στην προαναφερθείσα αισθητική του οικοσυστήματός του, στο πλήθος των αναξιοποίητων αρχαιολογικών χώρων που τον περιστοιχίζουν, σε συνδυασμό με το συνδεόμενο με αυτόν μυθολογικό υλικό, στην καταλληλότητά του για την προώθηση των ποτάμιων αθλημάτων (canoe - kayak, rafting) και συνακόλουθα για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.

ΝΕΣΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ


Ο ΝΕΣΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ


Ο ποταμός Νέστος είναι ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της Ελλάδας. Οι πηγές του βρίσκονται στο όρος Ρίλα στην νότια Βουλγαρία μεταξύ των οροσειρών Αίμου και Ροδόπης. Το συνολικό μήκος είναι 234 χλμ. Από τα οποία τα 140 χλμ. περίπου βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος.


Οι κλιματικές συνθήκες, το ανάγλυφο της περιοχής καθώς και η παρουσία του νερού δημιούργησαν κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν διαφορετικά είδη βιοτόπων όπου φιλοξενούν πάνω από 150 είδη ζώων. Οι διαφορετικοί βιότοποι φιλοξενούν πληθώρα ειδών χλωρίδας και πανίδας όπου όμοιές τους δεν συναντά κανείς πουθενά στην Ευρώπη ούτε σε ποσότητα αλλά ούτε και σε έκταση. Ονομαστοί κάτοικοι της περιοχής είναι η αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο το ελάφι, χαμηλότερα το τσακ άλι, το αγριογούρουνο, η αλεπού, η αγριόγατα, το ζαρκάδι, η αγριόκοτα, ο γυπαετός, η πέστροφα κλπ. Στην περιοχή αυτή απαντώνται διάφορα είδη χλωρίδας όπως η ερυθρελάτη, η σημύδα, το δασόπευκο, ο αμμοπετρόκλης, το μακεδονικό πεύκο, οι θάμνοι βάκκινος, βατουμουριά, σμεουριές, φυτά όπως το ζέον , ορχιδέες και ο φημισμένος κρίνος της Ροδόπης .
Διαιρώντας τους ορεινούς όγκους του νοτίου τμήματος της Ροδόπης, ο Νέστος σχηματίζει τα γνωστά "Στενά". Η περιοχή αυτή λόγω της ποικιλομορφίας της (απότομες πλαγιές με μεγάλη υψομετρική διαφορά, σπηλιές, γεωλογικό υπόβαθρο) φιλοξενεί πληθώρα ειδών χλωρίδας και πανίδας. Στην περιοχή αυτή φύονται επίσης το σκλήθρο, το πλατάνι, οι λεύκες, η αγρικουμαριά, η κοκορεβυθιά, φυτά όπως η χαμπερλέα, η ανεμώνη, το άγριο γαρύφαλλο κλπ. Οι σπηλιές και τα βαθουλώματα στους βράχους προσφέρουν δυνατότητες για φώλιασμα, όχι μόνο στις νυχτερίδες αλλά και σε διάφορα πτηνά όπως ο χρυσαετός, το πετροχελίδονο, το αγριοπερ ίστερο κλπ.
Το Δέλτα του Νέστου βρίσκεται στα νότια σύνορα των Νομών Καβάλας και Ξάνθης. Η αρχή του τοποθετείται στην έξοδο του ποταμού από τον ορεινό όγκο, στους Τοξότες και απλώνεται προς τα νότια, καταλαμβάνοντας μία αρκετά μεγάλη έκταση από την Νέα Καρβάλη μέχρι τα Άβδηρα με μήκος ακτογραμμής περίπου 50 χιλιομέτρων. Έχει συνολική έκταση περίπου 500,000 στρ..Θεωρείται από τους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας αλλά και της Ευρώπης, λόγω έκτασης και ποικιλίας των βιοτόπων του όπως οι λιμνοθάλασσες, οι καλαμώνες, οι αμμοθίνες, οι εκτάσεις με αλοφυτικές φυτοκοινωνίες, το παραποτάμιο δάσος (Κοτζά-Ορμάν), οι μικρές λίμνες με γλυκό νερό, οι θαμνώνες με αρμυρίκια κυρίως στις όχθες του Νέστου κοντά στις εκβολές, οι καλλιέργειες λεύκας κ.α. Αποτελεί μωσαϊκό επιμ έρους υγροτόπων από τους οποίους οι μεγαλύτεροι και πιο διακριτοί είναι η Λιμνοθάλασσα Βάσσοβας, η Λιμνοθάλασσα Ερατεινού, η Λιμνοθάλασσα Αγιάσματος, η Λιμνοθάλασσα Κοκάλας, η Λιμνοθάλασσα Χαϊδευτού, η Λιμνοθάλασσα Κεραμωτ ής, η Λιμνοθάλασσα Μοναστηρακίου και η Λιμνοθάλασσα των Μαγγάνων.Το Δέλτα του Νέστου έχει κηρυχθεί και αυτό από το Ελληνικό κράτος Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar.

ΑΧΕΛΩΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ


Ο ΑΧΕΛΩΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ


Ο Αχελώος είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας. Πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου και συγκεκριμένα από το όρος Λάκμος (Περιστέρι), νότια νοτιοδυτικά του Μετσόβου και μετά από μια διαδρομή 220 χιλιομέτρων εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, έχοντας σχηματίσει με τις προσχώσεις του τα νησιά Εχινάδες. Κατά τη διαδρομή του διέρχεται από τους νομούς Τρικάλων, από τα όρια των νομών Καρδίτσας και Άρτας και στη συνέχεια από τα όρια των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.


Acheloos river map.jpg



Η ονομασία Αχελώος πιθανότατα να προέρχεται από την ρίζα «αχ» που σημαίνει νερό και το συγκριτικό επίθετο «λώων» που σημαίνει καλύτερος. Η λαϊκότερη ονομασία του ποταμού είναι Ασπροπόταμος ή Άσπρος. Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας αυτής, οι πλέον διαδεδομένες τη συνδέουν με την αφρισμένη εικόνα του ποταμού κατά τους ανοιξιάτικους μήνες όταν λυώνουν τα χιόνια ή με το λευκό χρώμα των χαλικιών στις όχθες του και την άσπρη λάσπη που κατεβάζει το ρεύμα του.
Κατά την μυθολογία ο Αχελώος έδωσε στον Ηρακλή το κέρας της Αμάλθειας. Στην πραγματικότητα όμως αυτό ήρθε μετά από 2.500 χρόνια, από τους σύγχρονους Έλληνες, με τη κατασκευή των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων (φραγμάτων) στη περιοχή απ΄ όπου και παράγεται "αφειδώς" ηλεκτρική ενέργεια. Τα δε έργα αυτά αποτελούν σήμερα και τη σπονδυλική στήλη του ηλεκτρικού εξοπλισμού της Χώρας.

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ποταμοί της Ελλάδας

Καλωσήρθατε στο blog που φτιάχτηκε απο τη μαθήτρια της ΣΤ' τάξης  Χριστίνα Μακρή.Μαζί θα ταξιδέψουμε στους ποταμούς της Ελλάδας!!!